Over Brooks England

Brooks England is een fietszadel fabrikant uit Smethwick, de West Midlands in Engeland. Brooks maakt leren fietszadels en meer sinds 1866.
In de jaren 1880 werden de eerste fietszadel patenten ingediend.

In 2002 werd Brooks onderdeel van Selle Royal uit Italië maar de zadelproductie bleef in Engeland.

Het fundamentele ontwerp van een Brooks fietszadel is een lap leer opgespannen tussen een metalen plaat aan de achterzijde en een neusstuk aan de voorzijde waaraan het is bevestigd met stalen of koperen Brooks klinknagels.
Met behulp van een bout kan het neusstuk naar voren, onafhankelijk van de rails verplaatst worden om het leer weer op te spannen.
Het is belangrijk om niet te veel spanning op het Brooks zadel te zetten anders kan het scheuren, vooral bij de klinknagels.
De bout aan de voorzijde wordt enkel aangedraait als het Brooks zadel merkbaar doorzakt.

Na een bepaalde periode van gebruik, die kan variëren van 100 kilometer tot 1.000 kilometer, afhankelijk van het gebruikte leer, past het zadel zich zichtbaar aan aan de rijder en de "kuiltjes" verschijnen waar de "zitbotjes" normaal rusten. Dit wordt veroorzaakt doordat vezels in het leer breken onder het gewicht van de rijder.
Het leren Brooks zadel is normaal gesproken comfortabeler hierdoor, hoewel sommige fietsers vinden dat er geen break-in periode nodig is voor het comfort.

Wij leveren ook het speciale Brooks Proofide leervet met als belangrijkste ingrediënten talg, kabeljauw olie, plantaardige olie, paraffine, bijenwas en citronella olie.

Leren zadels zijn niet waterdicht en kunnen vocht opnemen en afvoeren door te"ademen". Brooks produceert Proofide.
Deze moet af en toe worden toegepast.

Tourfietsers kiezen vaak Brooks zadels. Leren zadels zijn twee of drie keer zwaarder dan een modern plastic of carbon fietszadel (hoewel de titanium versies van de Team Pro, Swift en Swallow een uitzondering zijn op deze zwaarte), maar voor sommige rijders is de traditionele uitstraling en het comfor dit een waardevolle investering.

 

Vragen?