Onderhoud & Montage

Hoe installeert en onderhoud u een leren Brooks zadel?

Een Brooks zadel kan er zijn voor het leven.
Leer is een natuurlijk materiaal dat zorgt voor langdurig comfort en ondersteuning.

Om jarenlang fietsplezier te hebben is onderhoud van leer wel van groot belang.
Hierbij geven we u een aantal handige tips:

Installatie

Een correcte installatie van een Brooks zadel is zeer belangrijk. Een goede montage zorgt ervoor dat u het zadel correct inzit en dat u lang plezier van het zadel zult hebben.
Een incorrecte montage waarbij het zadel niet goed op de strop bevestigd is kan uiteindelijk leiden tot een breuk in de zadelrails door een verkeerde verdeling van de druk. Voorkom dit door uw zadel met aandacht en conform de handleiding te monteren.

Van belang bij het monteren van het zadel is de juiste positie van de klemming van de zadelklem op de zadelbrug van Brooks.
De klem of strop dient keurig in het midden te zitten van de beschikbare rails.

Op die manier is de drukverdeling optimaal.
Indien u verder naar voren of naar achteren wilt zetten verschuif dan nooit een Brooks zadel op het uiterste punt van de rails omdat de drukverdeling dan niet correct is.
Een andere zadelpen met een andere setback is dan de juiste oplossing.

In onderstaande instructievideo kunt u de juiste manier van monteren zien.

Onderhoud

- Behandel een leren Brooks zadel met Brooks Proofide leervet. Hierdoor wordt het leer soepel, wat het inrijden bevordert. Ook beschermt leervet het zadel tegen invloeden van buitenaf.

- Het grootste deel van dit leervet dient aan de onderzijde van het zadel te worden aangebracht.
Slechts een kleine hoeveelheid moet bovenop moet worden gebruikt en dit dient tevens goed te worden uitgewreven om afgeven te voorkomen.

- Dit invetten dient diverse keren tijdens de inrijperiode te worden herhaald en daarna elke drie kwart jaar.

- Brooks proofide leervet dient niet gebruikt te worrden op de Aged-zadels. Deze zijn namelijk al voorbewerkt en extra soepel van zichzelf.

- Zet een fiets met een leren Brooks zadel niet zomaar buiten in de regen. Als u op een nat zadel gaat rijden, kan het leer namelijk afgeven en vlekken in kleding veroorzaken. Verder kan het leer ook dusdanig gaan doorzakken, waardoor het zadel onbruikbaar wordt.
Gebruik dan ook een handig Brooks zadelhoesje voor het zadel om deze te beschermen als die buiten staat.

- De juiste leerspanning zorgt ervoor dat het zadel goed in vorm blijft en zijn comfort behoudt. Om het leerdek op te spannen, draait u de bout in de neus van het zadel maximaal 90 graden per keer en controleert u de spanning. De belangrijkste regel: niet teveel spanning en niet te vaak opspannen. Als het einde van de neusbout is bereikt, kan het zadel niet verder worden gespannen.

Aanschaf onderhoudsmateriaal


Hoesjes, proofide en complete onderhoudskits kunt u bestellen door hier te klikken.


Instructiefilm

 

Brooks Zadels en weersomstandigheden

Brooks zadels zijn er in leer en in de cambium serie. De Brooks Cambium zadels zijn gemaakt van een rubber en canvas materiaal dat weliswaar kan slijten maar dat wel bijzonder weersbestendig is.

Als u geen onderhoud of minimaal onderhoud wenst dan raden we de Brooks Cambium zadels aan.
De Brooks leren zadels zullen zich meer aan het lichaam aanpassen en op termijn meer comfort bieden.

Een goed leren Brooks zadel kunt u het beste vergelijken met goede leren schoenen. Net zoals het niet aan te raden is met uw leren schoenen door de modder te lopen is het ook niet aan te raden om met een Brooks zadel onbeschermd door de modder te rijden.

Als een leren Brooks zadel onverhoopt toch erg vies en / of nat is geworden poets hem dan met een poetsdoek en behandel deze met Brooks Proofide.

Leren Brooks zadels en vocht is geen goede combinatie, het hoeft geen probleem te zijn zolang u niet op een zeer vochtig of nat leren Brooks zadel gaat fietsen maar hem weer rustig laat opdrogen. Een leren Brooks zadel gebruiken dat zeer vochtig is heeft een negatief effect op de levensduur aangezien het leer sneller in zal zakken dan bij gebruik als het droog is.

U kunt een leren Brooks zadel gerust op uw dagelijkse fiets monteren zolang u er maar voor zorgt dat deze indien niet in gebruik wordt beschermd met een hoesje tegen regen of droog staat. Monteer hem daarnaast goed en pleeg met enige regelmaat onderhoud.

Vragen?